Vinkkejä

Kuinka paljon maata?

Yhdistys vuokraa aarin ja puolen aarin kokoisia palstoja. Jos olet aloitteleva viljelijä, suosittelemme puolta aaria. Kokemuksen karttuessa voit ottaa toisenkin puolikkaan.

Maan muokkaus

Kevätmuokkaus tuottaa parhaan tuloksen, kun se tehdään oikeaan aikaan. Mauri Katajamäki (Helsingin kaupungin viherosasto) on antanut seuraavanlaisia ohjeita: Liian märkää maata ei pidä muokata, koska silloin savipintainen maa kovettuu ja kasvit kasvavat siinä huonosti. Oikea aika muokkaamiseen on silloin, kun maa potkittaessa murenee äestyssyvyyteen asti. Katajamäki ei suosittele jyrsimistä, koska maa kääntyy liian syvältä ja kosteus haihtuu siitä helposti. Talikko ja rautaharava ovat sopivat välineet. Pelkkä harava riittää, jos maan rakenne on ennestään hyvä. Tällöin palsta on kuitenkin täytynyt kääntää syksyllä.

Marjoja vihanneksia vai kukkia – vai kaikkia?

Palstalle voit istuttaa perinteisiä marjapensaita: herukoita, karviaisia ja vadelmaa. Palstalla niitä voi olla jo ennestäänkin, mutta ellei ole, voit hankkia taimia. Nykyisiä astiataimia voi istuttaa sulan maan aikaan aikaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn. Voit kasvattaa myös omat mansikat. Vaivattominta on hankkia nekin taimina, mutta kuukausimansikoita on hauska kasvattaa myös siemenestä. Vihanneksista kannattaa kokeilla esimerkiksi maa-artisokkaa, joka on helppo kasvattaa ja joka antaa runsaasti satoa. Kesäkukista saat väri-iloa niin palstalle kuin kotiinkin. Monien yksivuotisten eli kesäkukkien siemeniä voi kylvää suoraan maahan ilman esikasvatusta. Älä kuitenkaan kylvä kovin aikaisin, vaan malta niin kauan, että maa ensin lämpenee tarpeeksi.

Siemenestä vai taimesta?

Valmiiden taimien istuttaminen on vaivatonta, eikä viljelijän tarvitse varautua kasvukauteen kovin aikaisin. Parhaan sesongin aikaan taimia saa muualtakin kuin erikoisliikkeistä. Kannattaa myös seurata yhdistyksen järjestämiä tapahtumia, joissa myydään taimia. Toisaalta taimien ostaminen ei useinkaan ole edullisin vaihtoehto, varsinkin jos kasvattaa enemmän kuin muutaman taimen. Taimivalikoimakin on monissa liikkeissä pieni. Siemenvalikoimat ovat usein paremmat ja yhden taimen hinnalla voi saada pussillisen siemeniä. Kylväminen suoraan kasvupaikalle on vaivatonta. Jotkut kasvit tarvitsevat kuitenkin esikasvatuksen sisätiloissa, muuten ne eivät ehdi antaa satoa. Esikasvatuksella voi myös aikaistaa kesäkukkien kukintaa ja lyhyt esikasvatus onnistuu hyvin kotioloissakin valoisalla ikkunalla. Jos toivot tarkempia ohjeita, löydät niitä esimerkiksi puutarhalehdistä ja -kirjoista. Kysele myös tuttavilta tai vaikka yhdistyksen jäseniltä.

Maanparannuskasvit

Maanparannuskasvit ovat sellaisia viljelykasveja, jotka parantavat maan rakennetta ja ravinteisuutta. Ne tekevät puolestasi maanmuokkausta ja lannoitusta, joten niille kannattaa antaa osa palstatilasta. Vahva- ja suurijuuriset kasvit möyhentävät kovaa maata. Ne myös estävät ravinteita huuhtoutumasta pois. Hernekasveihin kuuluvat kasvit (herneet, pavut, apilat ym.) sitovat ilmassa olevaa typpeä. Näin ne lisäävät maan typpipitoisuutta luonnonmukaisesti. Tehokkaita maanmuokkaajia ovat kastemadot, joiden ravintoa ovat lahoavat kasvijätteet. Lehtiä ja naatteja ei pitäisikään viedä palstalta pois, vaan päinvastoin palstalle kannattaa tuoda esimerkiksi ruohonleikkuujätettä ja syksyllä puiden lehtiä. Kasvijätteet voi peittää maahan tai niistä voi tehdä katteen tai kompostin.